- Sıralama ölçütü Varsayılan
Odun
Odun; meşe, çam, gürgen, maun, akçaağaç, kayın ve ladin gibi ağaçlardan elde edilen yakacak malzemesidir. Ağaç gövdesi ile kalın dalların kabukları soyulduktan sonra düzgün şekilde kesilmesi ile hazırlanan odunlar, ateş yakmak amacıyla sobadan fırına kamp ateşinden mangala pek çok yerde kullanılır. Odunların nem oranı, yanma süresi ve kül miktarı ağaç türüne göre farklılık gösterir. Daha çok mangalda zengin bir aroma ile et pişirmek için kullanılan vişne ve çilek aromalı ağaç parçaları, ince dal formunda olmasıyla dikkat çeker. Aynı zamanda meşe ağacından elde edilen tütsü aromalı mangal odunları da bulunur. Odun grubu içerisinde yer alan briket odunlar ise şömine ve sobalarda kullanıma uygun şekilde tasarlanan ağaç atıklarının sıkıştırılmasıyla üretilen yakacak malzemesidir. Siz de yakacak malzemesi olarak odun satın almak istiyorsanız geniş ürün yelpazesiyle Tetik Yakacak hizmetinizde. Online odun satışı seçeneklerini inceleyebilir, ürün ve hizmetlerimiz hakkında bilgi edinebilirsiniz. Web sitemizi inceleyebilir, telefon numaraları üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Yakacak Odunda Aranılan Özellikler Nelerdir?
Soba, kuzine, şömine, mangal, semaver, nargile gibi gereçlerde yakacak olarak kullanılan odunlar, farklı ağaçlardan elde edilir ve farklı özelliklere sahiptir. Meşe, gürgen, ladin, dişbudak, huş, maun, akçaağaç ve kayın ağaçları; odun üretiminde en çok kullanılan ağaçlar arasındadır. Söz konusu ağaçların yapısal özellikleri, nem tutma oranları ve lif miktarları farklı olduğundan bu ağaçlardan üretilen odun türlerinin yanma süreleriyle kalorifik değerleri birbirinden tamamen farklıdır. Yakacak odun üretiminde odunun iyi yanması için sert yapılı ağaçlar tercih edilir. Lif oranı ve nem miktarı az olan sert ağaçlar, geç tutuşmalarına kıyasla oldukça uzun süre ısı üretecek niteliktedir. Bununla birlikte çam ve zeytin gibi yağlı ve bol lifli ağaçlardan üretilen odun çeşitleri; hızlı tutuşma, yüksek ısı üretme ve kısa sürede küle dönme özellikleriyle dikkat çeker. Bu sebeple bu tarz ince odun türleri, kısa süreli ateş yakmak için tercih edilen dış mekan sobalarında veya mangal ile şöminelerde tutuşturucu olarak kullanılır.
İç ve dış mekan sobalarıyla kuzineli fırınlarda kullanılan odun türleri, eşit uzunluktaki parçalara sahip olmasıyla düzenli bir görünüme sahiptir. Kilogram veya çuval ölçüsüyle satışa sunulan bu yakacaklar, belirli oranda kurutma işlemi uygulanması sebebiyle kolay muhafaza edilir. Odun çeşitleri arasında şömine braketleri de vardır. Talaş, lif gibi ağaçlardan elde edilen yan ürünlerin preslenmesiyle üretilen bu briketler, yüksek kalori değerine sahip olması dolayısıyla şöminelerde uzun süreli ateş üretmede idealdir. Dış mekan sobalarında da kullanıma uygun olan briket türleri; çıra, reşo yakıtı veya tutuşturma jeli adı verilen özel ürünlerle kısa sürede kor haline getirilebilir. Mangal yakmak amacıyla üretilen odun çeşitleri ise aromatik olmaları ile diğerlerinden ayrılır. Vişne, çilek gibi ağaçlardan üretilen yakacaklar, et ve sebzelerin hoş bir tütsü aromasıyla pişmesini sağlar. Dolayısıyla mangal dışındaki farklı pişirme gereçlerinde de yakacak olarak tercih edilir. Nargile ve semaverlerde kullanılan bu tarz yakacaklar ise çıra formunda olup çeşitli gramajlarda paketlenmiş halde kullanıcılara sunulur.
Birbirinden Farklı Odun Çeşitleri
Çeşitli ısınma gereçlerine yakılması amacıyla üretilen odun çeşitleri; nem oranı, kalori değeri, yanma süresi, atık oranı gibi faktörlerle boyut ve içerik açısından birbirinden farklıdır. Yakacağın kalitesi ise daha çok atık oranı ve kalori değerine göre belirlenir. Dolayısıyla en kaliteli odun, uzun süre yüksek kalorilik ısı üreten ve minimum atık oluşturandır. Tüm bu özelliklere sahip olduğundan en dayanıklı odun olarak da tanımlanan ürünler meşe, huş, dişbudak ağaçlarından elde edilenlerdir. Öte yandan kullanıcılarının beklentilerine göre en iyi odun değişebilir. Özellikle dişbudak ağacından elde edilen yakacaklar yanma sırasında hoş bir alev oluşturduklarından dolayı şöminelerde de bu ağacın ürünleri tercih edilir. Örneğin, kullanıcıların kısa süreli yüksek kalorili bir ateşe ihtiyaçları varsa böyle bir kullanıma en uygun odunlar, çam ağacından elde edilenlerdir. Kullanım alanına göre odun isimleri ise tamamen farklıdır. Bunlar arasında öne çıkanlar mangallık, şöminelik, sobalık, dönerlik, fırınlık odun çeşitleridir. Tüm bu hazır odun çeşitleri, kullanım alanına göre özel şartlarda üretildiğinden maksimum verimle ısı üretir. Dolayısıyla kullanım alanına ve amacına uygun olan odunu tercih etmekte fayda vardır. Soba, mangal, fırın, semaver veya kamp ateşi için ihtiyaç duyulan yakacaklar birbirinden farklıdır. Yakacak odun seçimi kadar odunun kullanımı da alınan verimi doğrudan etkiler. Bu önemli noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Soba-fırınlarda kullanılacak ağaç ürününün uzun süre yüksek ısı üretmesi gerekirken mangal ve semaverde kullanılacak olanların ise kolay tutuşması gerekir.
- Odun seçiminde lif ve nem oranına dikkat edilerek kaliteli bir seçim kolaylıkla yapılabilir. Öte yandan nemli mahsul alınmış ise dış ortamda bırakılarak kurumaya devam etmesi sağlanabilir.
- Kullanım sonrasında küllerin düzenli olarak temizlenmesi önerilir. Bununla birlikte mümkünse minimum atık oluşturan odun modelleri arasında seçim yapılması faydalı olur.
- Nem oranı yüksek yani yumuşak odun çeşitleri kül ile birlikte yapışkan bir atık daha oluşturur. Dolayısıyla yüksek nem oranına sahip olanların mecbur kalınmadıkça kullanılması önerilmez.
- Ladin, çam gibi nemi yüksek ağaçlardan elde edilen odun türleri kullanılıyorsa sobanın veya fırının daha sık temizlenmesi tavsiye edilir.
- Çuvallar ile satın alınan odunların küflenmesini önlemek amacıyla çuval dışında kuru ortamda muhafaza edilmesinde fayda vardır.
Tüketicilerin tüm bu kriterleri göz önüne alarak doğru bir tercihte bulunması ürün yelpazesinin genişliği dolayısıyla zordur. Burada devreye profesyonel bir bakış açısının girmesinde fayda vardır. Başarılı çalışmalarıyla sektörün önde gelen isimlerinden biri olan Tetik Yakacak; profesyonel hizmet anlayışı, yenilikçi bakış açısı ve güler yüzlü ekibiyle her daim yanınızda. Geniş ürün yelpazesinden faydalanmak, detaylı bilgi almak için web sitemizi inceleyebilir, telefon numaraları üzerinden iletişime geçebilirsiniz.