- Sıralama ölçütü Varsayılan
Kömür
İlk olarak milattan önce Çinliler tarafından sonrasında 18.yüzyılın ikinci yarısından itibaren yoğun olarak kullanılan kömür, önemli bir enerji kaynağı olarak varlığını sürdürür. Kömür; katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin bir kayaçtır. Kömür, çoğunlukla diğer elementlerin değişken miktarlarda bulunmasıyla oluşur. Asıl bileşeni karbondur. Bunun yanında değişken miktarda hidrojen, kükürt, oksijen ve azot içerir. Fosil yakıt olan kömür, dünyanın birincil enerjisinin yaklaşık dörtte birini ve elektriğinin beşte ikisini sağlar. Bazı demir ve çelik üretimi yapan işletmeler ve diğer endüstriyel faaliyetler kömürü yakar. Dünyanın çoğu bölgesinde bulunan kömüre, yerin yüzeye yakın bölümlerinde ya da çeşitli derinliklerde rastlanır. Kömür, çok miktarda organik kökenli maddenin kısmi ayrışması ve kimyasal dönüşüme uğraması sonucunda oluşan birçok madde içerir. Bu oluşum sürecine kömürleşme adı verilir. Kömür, yakıt için yakılabilen ve elektrik üretmek için kullanılabilen siyah veya kahverengimsi tortul bir kayadır. Çoğunlukla yanma yoluyla salınabilen, enerji içeren karbon ve hidrokarbonlardan oluşur. Kömür, dünyada elektrik üretmek için en büyük enerji kaynağı ve fosil yakıttır. Fosil yakıtlar, eski organizmaların kalıntılarından oluşur. Kömürün gelişmesi milyonlarca yıl sürdüğü ve sınırlı miktarda bulunduğu için yenilenemez bir kaynaktır.
Kömür Çeşitleri Nelerdir?
Kömür, zaman içinde ne kadar değiştiğine göre sıralanır. Kömür damarı ne kadar derinse sıralamasının o kadar yüksek olduğu belirtilir. Daha derin derinliklerde, malzeme daha yüksek sıcaklık ve basınçla karşılaşır ve daha fazla bitki artıkları karbona dönüşür. Bu farklılık kömür çeşitlerini ortaya çıkarır.
Linyit: Linyit kömürü, kömürün en düşük derecesidir. Karbon içeriği yaklaşık %25-35’tir. Yaklaşık 250 milyon yıllık nispeten genç kömür yataklarından gelir. Kahverengi kömür veya gül goncası kömürü olarak da adlandırılan ufalanan kahverengi bir kaya olan linyit, diğer kömür türlerinden daha fazla nem tutar. Bu; madenciliği, depolamayı ve nakliyeyi pahalı ve tehlikeli hale getirir. Kazara yanmaya karşı hassastır ve yandığında çok yüksek karbon emisyonuna sahiptir. Çoğu linyit kömürü, çıkarıldığı yere çok yakın olan elektrik santrallerinde kullanılır.
Alt Bitümlü Kömür: Alt bitümlü kömür yaklaşık 100 milyon yaşındadır. Linyitten daha fazla karbon içerir, yaklaşık %35-45. Dünyanın birçok yerinde alt bitümlü kömür, linyitle birlikte “kahverengi kömür” olarak kabul edilir. Linyit gibi, alt bitümlü kömür de esas olarak elektrik üretmek için yakıt olarak kullanılır.
Bitümlü Kömür: Bitümlü kömür daha fazla ısı ve basınç altında oluşur ve 100 milyon ila 300 milyon yaşındadır. Petrolde de bulunan bitüm adı verilen yapışkan, katran benzeri maddeden almıştır. Yaklaşık %45-86 karbon içerir.
Kanal kömürü: 19. yüzyılda kömür yağı kaynağı olarak yaygın olarak kullanılmıştır. Kömür yağı, piroliz adı verilen bir işlem olan kontrollü bir oksijen miktarı ile kanal kömürünün ısıtılmasıyla yapılır. Kömür yağı öncelikle sokak lambaları ve diğer aydınlatma için yakıt olarak kullanıldı. Gazyağı kullanımının yaygınlaşması, 20. yüzyılda kömür yağı kullanımını azalttı.
Antrasit: Antrasit, kömürün en yüksek derecesidir. %97’ye kadar en fazla karbon miktarına sahiptir ve bu nedenle en fazla enerjiyi içerir. Diğer kömür türlerinden daha sert, daha yoğun ve daha parlaktır. Antrasit yüksek kaliteli bir kömür olduğu için çok az kurumla temiz bir şekilde yanar. Diğer kömürlerden daha pahalıdır ve santrallerde nadiren kullanılır. Bunun yerine antrasit daha çok soba ve ocaklarda kullanılır. Kömür çeşitleri arasında kullanım alanına bağlı olarak tercihte bulunur. Tetik Yakacak ailesi olarak kullanım alanınıza bağlı olarak kömür tercihinde bulunabilir, güvenilir ve uygun fiyatlı çalışma anlayışı doğrultusunda satış işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Detaylı bilgi ve daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilir, telefon numaraları üzerinden iletişime geçebilirsiniz.